Skogsvett

  • Skogsvett

Som et resultat av at jeg lager turbeskrivelser for å folk til å komme seg ut i skog og mark, kan det være nyttig å kjenne til noen enkle regler for hvordan skogen skal være etter at turen er overstått. Det man tar med seg inn i skogen skal også være med ut igjen, dvs. har man f. eks. med seg matvarer innpakket og drikkeflasker med brus eller juice o.l. skal ikke innpakning og tomflasker ligge igjen som forsøpling av naturen.

Videre kan det være på sin plass å informere om hvordan skogen skal behandles og da kan det være greit å referere til en artikkel på nrk.no den 18. juni 2020. Der står alt man trenger å vite enten man er helt fersk turgåer eller erfaren. Selv fant jeg mange av tipsene der nyttige selv om jeg etterlever dem alltid når jeg er ute og går i skogen. Det som er forholdsvis nytt er at flere overnatter i skog og mark og da gjerne i hengekøye, noe som er mer behagelig enn å ligge rett på bakken, oppå kvister og ujevnt underlag i tillegg til alle insektene som er der. I artikkelen på nrk.no er det noen nyttige tips om hengekøyebruk og andre turtips, med videovisninger.

Det er mange grunneiere som er positive til at folk bruker skog og mark for å komme seg ut på tur. De setter i stand stier, ordner til bålplasser og lager gapahuker, men det finnes også de som ikke gjør slikt. Stier som går der hvor skogen hugges/skjæres ned, blir ikke alltid ryddet og da forsvinner de når skogen vokser opp igjen. Det er viktig å respektere at noen faktisk eier skogen og har den som levebrød. 


Selv om det meste står i artikkelen på nrk.no, synes jeg det likevel er greit å påpeke noen viktige ting, som det å overholde båndtvangen og bålforbudet i de gjeldene tidsperioder. Når jeg lager turbeskrivelser passer jeg alltid på at det er tilrettelagt for parkeringsplasser, så det ikke parkeres der hvor grunneier har behov for å ferdes med sine maskiner. Jeg lager heller ikke turbeskrivelser som går over dyrket mark, med mindre det allerede går en merket sti/turvei over.

Etterlever man de enkle reglene for bruk av skogen, blir det trivelig for alle som går der. Bildene under viser noen fine eksempler på pene hvileplasser i skogen.