Kråkesølvgruva ved Skullerudmåsan

Rett øst for Skullerudmåsan i Blaker ligger en nedlagt kråkesølvgruve. Det er ikke mulig å gå ned i kråkesølvgruva, siden den er fylt med vann, men rundt kråkesølvgruva ligger det flere slagghauger med glimmerrester. Kråkesølvgruva ligger på høyde ovenfor bekken som renner fra Svarstadtjernet på toppen av Svarstadåsen i Blaker.


Fra Toreidveien går en skogsvei innover i skogen og rett etter å ha passert jordet, kommer man til den gamle nedlagte husmannsplassen Anningsrud som lå under Toreid gård. Etter ett par hundre meter opp i skogsveien, går en traktorvei ned til bekken. Den krysses og etter drøyt 40-50 meter opp i lia, ligger restene etter Kråkesølvgruva.


For å komme seg til Kråkesølvgruva, kan man også gå fra toppen av Tandbergfjellet langs med en sti som går helt ned til skogsveien og ender ved Anningsrud. Eller man kan gå fra Kølabånn i Svarstadskogen, der hvor skogsveien ender i en snuplass. Der er det flere stier som kommer ut av skogen, blant annet fra Aulifeltet og Rånåsfoss.


"Kråkesølv eller glimmer (fra engelsk og tysk:glimre; «noe som skinner, glans») er en gruppe mineraler som vanligvis opptrer i tynne flak. Før i tiden brukte man glimmer til vindu i ovner. Glimmer tåler høy varme og er en god isolator. Derfor har den blitt mye brukt til pakninger i elektriske apparater som brødristere, og annet elektrisk materiell som skal tåle høy temperatur."


Teksten er kopiert (og redigert) fra Wikepedia.

Andre poster i samme kategori