Skauen til Abbortjern, Tretysjøhytta og Svarttjern

Skogsturen starter ved den gamle husmannsplassen Skauen fra 1700-tallet ved Hvalstjern. Fra Skauen følges skogsveien et stykke innover i skogen, til man kommer til der hvor stien til Abbortjern går opp i skogen. Stien dit er bred og fin hele veien opp til Abbortjern.


Terreng er lett og ledig å gå i. Oppe ved Abbortjern er det en demning det første man møter, som holder Abbortjern på plass. Abbortjern er et godt brukt tjern med både bade- og fiskemuligheter, men husk å kjøpe fiskekort før det fiskes der. Stien går langs med Abbortjern.


Etter å ha passert Abbortjern går stien over åsen og ned til skogsveien som kommer fra Skauen. Den følges bare et kort stykke før stien til Tretysjøhytta går bratt opp ei li, men det er ikke langt før man når toppen. Der fortsetter stien langs med Breimåsan til Tretysjøåsen.


Oppe på Tretysjøåsen, etter å ha gått opp nok ei kort bratt li, ligger Tretysjøhytta inne blant trærne. Der kan man stoppe og ta seg en velfortjent pause, før skogsturen fortsetter ned til utkanten av Breimåsan. Denne skogsturen går langs med noen stier som ikke går over Breimåsan.


Etter å ha fulgt stien et stykke, går man over ei lita bru og etter enda et lite stykke til går en sti av til høyre, eller rettere sagt ei skiløype ned en skråning. Jeg hadde sett på kartet og tenkte det var en grei sti å følge, men det var det ikke, for den gikk ut på ei myr.


Så istedenfor å gå tilbake og velge en annen sti, fulgte jeg likegodt et lite høydedrag utenfor sti, men lett å ta seg fram på, ned til skogsveien mellom Hvalstjern og snuplassen. Jeg fulgte så skogsveien til snuplassen og et lite stykke derfra går stien til Svarttjern nedover.


Like før Svarttjern går stien over en klopp og ei bru. Rett etter kan man gå inn til Svarttjern og sitte på en stor krakk og nyte utsikten utover tjernet. Videre følger stien Hvalseterrunden langs med Svarttjern, over ei bru, opp en trapp og på sti og skogsvei tilbake til Skauen.


Skogsturens lengde er på drøyt 9 kilometer.

Flere poster i samme kategori