Oldtidsveien og Den Wingerske Kongevei

Oldtidsveien og Den Wingerske Kongevei går i området ved Funnefossen, Herbergåsen og Oppakermoen. Turen starter ved Funnefoss industriarbeidermuseum og går langs med Glomma til Funnefossen dam og over Herbergåsen. Langs med turveien er det flere steder severdigheter som kulturminner.

Etter å ha passert Funnefossen går turen på vei fram til Nabben, en eldre husmannsplass. Langs veien ligger Saxegaards rekkverk, markert med et informasjonsskilt. Ved Nabben står det også et informasjonsskilt som forteller historien om husmannsplassen ved Glomma.

Oldtidsveien fortsetter langs med Glomma og jordbrukslandskap fram til sundstedet for kabelferja som gikk over til Sæterstøa. Der står også vokterboligen for ferjevokteren. Derfra går turen videre på asfaltert vei til der hvor Den Wingerske Kongevei går over Herbergåsen.

På Herbergåsen er det en bauta, et informasjonsskilt som forteller om Dansedumpa og en flott gapahuk med utsikt utover jordbrukslandskapet ved Oppakermoen. Gapahuken har fine sittemuligheter innvendig og sitteplasser på utsiden med bålpanne og grillmuligheter.

Fra Herbergåsen fortsetter Den Wingerske Kongevei mellom gårdene som ligger på sletta. Den Wingerske Kongevei går forbi gården Råholt hvor det visstnok skal spøke. Den Wingerske Kongevei går helt til Oppakermoen hvor det er en bro over en bekk og et informasjonsskilt.

​Turens lengde er på 8 kilometer.

Flere poster i samme kategori